maandag 11 maart 2013

Symboliek



Zoals u inmiddels al uit verschillende media vernomen zult hebben is er een paar dagen geleden een boompje geplant op het Moorkensplein. Dat is natuurlijk een symbolisch boompje, maar Borgerhout heeft al heel lang iets met symbolische boompjes. Het wapenschild van Borgerhout heeft nl. een boom van sinopel (groen) in het hartschild.

Hierboven is het wapenschild te zien, op een glasraam in het districtshuis (het onderste plaatje is een detail).

Waar dat boompje vandaan komt valt te lezen op de site van het district: "De boom is wellicht een zinspeling op de naam 'van der Elst'. In die tijd waren zinspelingen op wapens erg courant. Elst (alnetum) was elzengeboschte te zeggen. Het is dus een els die teruggaat op de heraldische boom van Borgerhout, en het is dus niet ter wille van Borgerhout dat het wapen de boom draagt.(Van der Elst was een belangrijke familie in deze streken in de 15e eeuw).

De plaatjes hierboven komen uit een boek, Borgerhout en zijn gemeentehuis (1981). Bijbehorend onderschrift:

Ontvangstzaal. Glasraam - Groot middenpaneel: bovenste gedeelte met groteskendecoratie, architectuur met kariatiden, putti met het gemeentewapen, de reuskens van Borgerhout en verschillende gebouwen uit de gemeente.

Geen opmerkingen: