maandag 27 september 2010

Levet Scone


Afgelopen zaterdag was het inloopdag bij de Kleine Wereldburger, de nieuwe Steinerschool aan het Krugerpark. Dat was een mooie gelegenheid om eens een binnenschoolse foto te trekken van het fraaie glasraam met de oproep tot 'sconer leven', dat op deze site tot nu toe enkel te zien was in een 1958-zwart/wit-versie.

Linksonder zien we het wapen van Borgerhout. Eigenlijk is dat het gemeentewapen van Deurne met een kleine update.

Toen Borgerhout zich in 1836 afsplitste van Deurne wilden de bewoners het oude wapen van Deurne houden, de drie kepers met de boom in het hartschild. In Borgerhout verkeerden ze in de waan dat die boom op het Borgerhauts Bosch doelde. In werkelijkheid heeft het te maken met een oud familiewapen. De boom is een els, 'sprekend wapenteken', van de familie Van der Elst.

De Belgische regering loste het vraagstuk op door Borgerhout dezelfde 'stukken' te geven als Deurne, maar met een verschil in kleur. Borgerhout zou voortaan voeren: drie kepers van zilver op een veld van keel (rood) met een boom van sinopel (groen) in het hartschild. Deurne zou zijn veld van azuur (blauw) behouden.

Vorig jaar zou er een nieuw ontwerp voor het Borgerhoutse wapen gelanceerd worden, maar daar is weinig meer van vernomen.
Oude symbolen zijn hardnekkig te verwijderen.

Geen opmerkingen: